top of page
פעילותי האקדמית



מכללת אורנים היא מכללה מובילה להכשרת מורים עבור החברה הישראלית. במסגרתה אני מלמד בחוגים למחשבת ישראל, אזרחות וחינוך ובתכניות התואר השני.

במגוון הנושאים בהם אני עוסק ניתן למצוא את ביקורת הדתות של שפינוזה, התמודדות עם פלורליזם ומודרניות בהגות היהודית, אקזיסטנציליזם וחיפוש משמעות בעולם טכנו-תעשייתי מנוכר, זהות ותרבות, היסטוריה וזיכרון היסטורי.

סוגיות אלו נדונות בהקשר של מציאות גלובלית רווייה בתקשורת אינטרנט, טלוויזיה רב-ערוצית וטלפוניה "חכמה". תשומת לב מחקרית והוראתית מופנית כלפי סוגיית ההוראה-למידה במציאות אינטרנטית גלובלית.

 

כחלק מתהליכי גלובליזציה אלו אני למד אונליין קורסים אקדמיים במוסדות השכלה בארה"ב.



מקום נכבד תופס בעבודתי עיון בהגותו של המחנך היהודי פולני יאנוש קורצ'אק - ראו הרחבה על דמותו באתר זה. פועל יוצא מסיפורו היא ההתמודדות עם השאלה מהו תפיקדם של מחנכים בעת של משבר היסטורי ומצוקה חברתית?

 

ספרי האחרון "בראשית הייתה השואה" יצא לאור בהוצאת מאגנס (אוקטובר 2013). להלן דף פרסום מצד הוצאת מאגנס. ולהלן סקירה על הספר בכתב עת גרמני.

 

הספר רואה בזיכרון השואה צומת דרכים בהבנת האדם את עצמו, יהודי ולא יהודי כאחד, ומציע פנורמה של מענים הגותיים לשואה כמו גם נסיונות  לעיצוב תרבות הזיכרון, ימי השואה ומסעי הנוער לפולין.

מעט על השקפת עולמי

אנו חיים בחברה צינית שמתקשה לתת אמון במושגי ערך כלשהם. תהום הזיכרון מאיימת להשתיק כל שיח של משמעות רוחנית. מנגד מהלכות בינינו רוחות של קנאות דתית, שנאת הזר, גזענות ובערות חשוכה. עלינו לטפח בכל מאודנו שיח של חופש וסובלנות, השכלה, חשיבה ביקורתית ופתיחות למיטב שבתרבות האנושית והתרבות היהודית בכלל זה, שיח שיש בו ביקורת עצמית, ספק וענווה ביחס לטענת האמת שבפינו.



תנאי לכל אלו הוא טיפוח של חיים פוליטיים דמוקרטיים, מתן השכלה מודרנית לכולם, משותפת לכולם, ומחויבות לסולידאריות חברתית, לכל בני האדם החיים עמנו.



מונו-הומניזם (בשונה ממולטי-קולטורליזם): אנו חיים במאה ה-21 במציאות גלובלית, רוויית תקשורת מהירה ורבת ערוצים. מצד אחד אנו מצווים להבנה ורגישות ביחס לתרבויות אחרות, אולם מהצד האחר אנו מחויבים לאחריות גלובלית ולטיפוח הרעיון של אנושות אחת ולכן גם שאיפה לשיח מושכל משותף ולהבניה של יסוד ערכי משותף.

 

הבנת האחר אינה וויתור על ביקורת מוסרית, הומניסטית, ביחס לאחר ותרבותו כאשר כרוכים בה פגיעה בזולת, ניצול ילדים, אפליית נשים, בוז לבעלי אמונה אחרת, הדרה של בני קבוצה אתנית כלשהי וטיפוח של בערות והתנגדות להשכלה ונאורות.



כאן ננסה לשרטט במהוסס את הפרספקטיבה לחידושו של שיח של משמעות הן בחוגי העם היהודי והן בין העם היהודי לחברה האנושית הסובבת אותו.

ברוכים הבאים

הגעתם למרחב עיון ושיח בשאלות של זהות ומשמעות החיים בעולם מודרני. יידונו שאלות של זהות, של שיח הומניסטי כלל אנושי ושל בניית חברה דמוקרטית חופשית ופלורליסטית במאה העשרים ואחת.

 

בקיץ 2014 היינו במלחמה: ברובד הראשון זו הייתה מלחמה בינינו לבין שלטון החמאס ברצועת עזה שממיט טרגדיה על בני עמו. במעגל הרחב הייתה זו מלחמה כנגד האסלאם הגי'יהאדיסטי על זכות קיומה של מדינת ישראל.

 

מנגד, מאז 1967 שולטת ישראל בעם הפלשתיני. שלטון כיבוש מעין זה משחית את דמותה המוסרית ומסכן באופן מהותי את עתידה כמדינת הבית של העם היהודי וכמדינה דמוקרטית. 

 

ומי אני? ​אני חבר קיבוץ לוחמי הגטאות, נשוי לרוני ממשפחת מאיר ואב לשלוש בנות נפלאות.

 

הורי, צבי שנר ושרה נשמית-שנר ז"ל, הם ממייסדי הקיבוץ וממקימי מוזיאון בית לוחמי הגטאות למורשת השואה והמרד על שם יצחק קצנלסון. 

 

בלוג משה שנר (אתר בלוגר)

 

רשימת פרסומים

קורות חיים אקדמיים (CV)

bottom of page